Uptime (Çalışma Süresi) Nedir

14 June, 2024 tarihinde oluşturulduNedir Ne işe yarar ? • 60 views • 1 dakika read

Uptime (Çalışma Süresi), bir hosting / sunucu sisteminin kesintisiz çalışma süresinin ölçüsüdür. İdeal uptime oranı %100 (yani sıfır kesinti süresi) olacaktır, ancak gerçek dünyada bunu başarmak son derece zordur. Uptime, web sitenizin barındırıldığı bir

Uptime (Çalışma Süresi), bir hosting / sunucu sisteminin kesintisiz çalışma süresinin ölçüsüdür. İdeal uptime oranı %100 (yani sıfır kesinti süresi) olacaktır, ancak gerçek dünyada bunu başarmak son derece zordur.

Uptime, web sitenizin barındırıldığı bir sunucunun çalıştığı ve kullanılabilir olduğu saatlerin sayısıdır. Dış faktörler sebebi ile sunucuların 365 günün her saniyesinde çalışır durumda kalabilmesi ise neredeyse imkansızdır. Bakım hizmetleri, elektrik kesintileri, yazılım ya da donanım sebebiyle karşılaşılan sorunlar gibi faktörler hizmet kesintisine sebep olacaktır.

Uptime, verilerinizi barındıran sunucunun ne kadar süre kesintisiz olarak çalışabileceğini gösteren bir ölçüttür. Yüksek uptime verileri, kullanıcı memnuniyetini doğrudan etkiler. Bu sebeple, sunucu seçiminde önemlidir ve sunucunun kalitesini gösterir.

Uptime Oranı Nasıl Hesaplanır?

Uptime oranı, sistemin (sunucunun) belirli bir süre boyunca kullanılabilir olduğu saat sayısına göre hesaplanır ve yüzde olarak ifade edilir.

Yıllık çalışma süresi şu şekilde hesaplanır:

Uptime Oranı, Çalışma süresi / Yıllık saat sayısı X 100 şeklinde hesaplanır ve çıkan sonuç % (yüzde) olarak ifade edilir.

Yılda 365 gün olduğunu biliyoruz, yani saat olarak toplam 365 x 24 = 8760 saat var.

Eğer yılda 4 saat kesinti varsa, bu da yıllık toplam saat sayısından çıkartılır.

8760 – 4 = 8756 çalışma süresi olduğu anlamına gelir.

Yani hesaplamayı formüle uygun olarak yaparsak şöyle olacaktır:

(8756/8760) x 100 =99,9 ve üzeri

Yani bu durumda çalışma süresi %99,9’dur.


Buna göre Türkiyedeki Hosting sağlayıcıların uptime oranlarına buradan bakabilirsiniz: https://freeuptime.org/page/hosting-firma-uptime