Nameserver Nedir?

26 June, 2024 tarihinde oluşturulduNedir Ne işe yarar ? • 127 views • 1 dakika read

Nameserver Nedir?

NameServer Nedir?

Bilgisayarlar IP adreslerine ihtiyaç duyar. Alan adlarını yani web sitesi adreslerini anlamaları kolay değildir. NameServer alan adını bir IP adresine çevirir. Böylelikle insanların anlaması kolay bilgiler ile bilgisayarların anlaması kolay bilgiler arasında bağlantı kurar.


NameServer DNS’te alan adlarını IP adreslerine çeviren bir sunucu olarak her bir etki alanını bir ya da daha fazla IP adresiyle eşleştiren DNS kayıtlarını depolayarak düzenler. Bu sayede bilgisayarların işleyeceği IP adresleriyle, internet kullanıcılarının hatırlayacağı alan adları arasında köprü görevi görür.


Tarayıcı çubuğunuza bir alan adı girdiğinizde, DNS önce o alan adından sorumlu name server’ı bulur. Name server daha sonra isteğinizi alır ve ilişkili DNS kaydına veritabanında ulaşır. Kaydı bulduğunda, IP adresini tarayıcınıza iletir. Son olarak, tarayıcınız bu yeni IP adresini hedef web sunucusuna ping atmak için kullanır. Böylelikle web sunucusu, istediğiniz web sayfasına ulaşmanızı sağlar.


Tüm bu süreçler neredeyse anında gerçekleşir. Üstelik birden fazla adım atmasına rağmen, tarayıcının NameServer’a anında ping atması mümkündür. Yanıtı da anında alır ve erişim gerçekleşir.

DNS kayıtları ve NameServer’lar birlikte çalışır. Ancak bu ikisi iki farklı şeydir. DNS, Alan Adı Sistemi anlamına gelir. DNS kayıtları, hangi IP adreslerinin hangi alan adlarıyla eşleştiğine ilişkin bilgileri tutar. NameServer ise bir kitaplık ve DNS kayıtları kataloğudur.


Başka bir deyişle DNS, bilgisayarları ve hizmetleri internet üzerinden birbirine bağlayan sistemi anlatır.

NameServer ise bir alan adını IP adresine bağlayan DNS kayıtlarını tutma yoluyla bu sistemde önemli bir rol oynar. Gerçekleştirdiği görev nedeniyle NameServer’lar önemlidir. Onlar olmasaydı, web sitelerine erişmek için sayısız IP adresini hatırlamamız gerekirdi. NameServer’lar arka planda o kadar hızlı çalışır ki web sitesi yöneticileri de ziyaretçileri de bunun farkına bile varmazlar.